kaleo-logo.svg

Šest pomembnih veščin, ki bi jih najstniki morali pridobiti to poletje

Avtorica besedila:
Anuška C. B.

15. 4. 2023

Poletni tabori in programi nudijo najstnikom odlično priložnost za učenje in razvoj. Ne glede na to, ali gre za odkrivanje novega športa ali učenje, kako ustvariti kratki film, lahko te veščine najstnikom nudijo orodja za uspeh v odraslosti. Čeprav je pomembno, da med počitnicami najstniki dobijo nekaj prostega časa stran od šole in preživijo čas s prijatelji in družino, je to obenem tudi idealen čas za pridobivanje novih prijateljev in novih veščin.

V današnjem hitrem tempu je izjemno pomembno hitro pridobivati nove veščine. Posedovanje tehničnih in praktičnih strokovnih veščin postaja vse bolj ključno, saj znanje iz knjig ni več dovolj. Kakšne veščine bodo najstniki torej potrebovali v prihodnosti? 

Zbrali smo jih nekaj, za katere menimo, da jim lahko pomagajo uspeti tako v osebnem kot poklicnem življenju: 

Ustvarjanje filmov 
Ustvarjanje filmov je koristno za mlade, saj spodbuja njihovo ustvarjalnost, komunikacijske spretnosti in timsko delo. Najstniki se ob tem naučijo, kako razviti ideje, napisati scenarij, snemati, urejati in deliti svoje izdelke. 

Javno nastopanje
Javno nastopanje je ena od ključnih spretnosti, ki jih potrebujejo mladi, saj lahko prispeva k njihovi samozavesti in sposobnosti komuniciranja s širšo javnostjo. Sposobnost jasnega izražanja idej in prepričljivega predstavljanja v javnosti odpira vrata za različne priložnosti, bodisi v šolskem okolju, pri prihodnjem poklicnem razvoju ali pa v družbeno-aktivističnih dejavnostih.

Tuji jeziki
S tem, ko se učijo novega jezika v realnih situacijah in izven učilnice, se mladi učijo tudi o novi kulturi, tradicijah in navadah. Poleg tega pa tovrstno učenje omogoča tudi spoznavanje novih ljudi in razširjanje socialnih mrež.

Grafično oblikovanje
Učenje grafičnega oblikovanja je zelo koristno za najstnike, saj jim omogoča, da izrazijo svojo kreativnost na vizualni način. Prav tako lahko razvijajo svoje spretnosti v urejevalnikih besedil in programih za oblikovanje, kar je zelo uporabno v času njihovega šolanja kot tudi kasneje v življenju.

Programiranje
Poznati vsaj osnove programiranja se kot koristno izkaže predvsem kasneje, ko mladi odrasli stopijo na trg dela, saj so te veščine vedno bolj iskane in lahko predstavljajo konkurenčno prednost pri iskanju zaposlitve. Poleg tega programiranje spodbuja logično razmišljanje in kreativnost, kar lahko koristi tudi pri drugih dejavnostih. 

Podjetništvo
Najstniki, ki se naučijo osnov podjetništva, razvijajo ključne spretnosti, kot so kreativnost, inovativnost, vodstvene sposobnosti in samostojnost. Poleg tega se naučijo postavljati cilje in jih doseči, reševati probleme ter pridobivati finančno znanje. Ti koncepti in veščine so koristni ne glede na to, ali se najstniki odločijo za samozaposlitev ali zaposlitev v obstoječem podjetju.


Vse te veščine pa so koristne tudi zato, ker predstavljajo osnovno znanje poklicev prihodnosti. Svetovna statistika kaže, da se bodo potrebe po programerjih in oblikovalcih še povečale, prav tako bodo poklici vedno bolj usmerjeni v človeka in v njegovo osebno izkušnjo s produktom ali storitvijo. Zato ne smemo zanemariti niti pomembnosti t. i. “soft skills” oz. mehkih veščin, ki predstavljajo pomemben nabor veščin vsakega posameznika. O mehkih veščinah bomo še pisali. 

Najstniki lahko vse našteto začnejo razvijati že zdaj – v Kaleo Akademiji.
Preglejte pestro ponudbo programa Kaleo Akademije in zagotovite svojemu najstniku nepozabno poletje, polno zanimivih in poučnih aktivnosti.

Zadnje objave

Odkrijte talente vašega najstnika in osvojite brezplačno kotizacijo! 🙌