kaleo-logo.svg

Kako lahko pripravimo najstnike na delovna mesta, ki še ne obstajajo?

Avtorica besedila:
Anuška C. B.

14. 4. 2023

Priprava najstnikov na delovna mesta, ki še ne obstajajo, je zahtevna naloga, vendar obstajajo načini, da jim pomagamo pripraviti se na nepredvidljivo prihodnost.

Spodbujajte ustvarjalnost in reševanje problemov

Te veščine so ključne za katerokoli delo, ne glede na industrijo ali področje. Najstnike spodbujajte, naj raziskujejo svoja zanimanja, razmišljajo izven okvirjev in iščejo inovativne rešitve za probleme.

Razvijajte ljubezen do učenja
Svet se hitro spreminja in delovna mesta bodo v prihodnosti zahtevala nenehno učenje in nadgrajevanje znanja. Najstnikom pomagajte razviti strast do učenja, tako da jih izpostavljate novim idejam, izkušnjam in izzivom.

Učite jih prilagodljivosti in odpornosti
Delovna mesta bodo v prihodnosti zahtevala delavce, ki so prilagodljivi in agilni. Najstnike spodbujajte, naj sprejmejo nove izzive, se prilagajajo spremembam in se učijo iz neuspehov.

Poudarjajte tehnološke spretnosti

Tehnologija postaja vse pomembnejša v vseh panogah, zato je bistveno, da imajo najstniki potrebne tehnološke spretnosti za uspeh. Spodbujajte jih, naj se učijo programiranja, analize podatkov in drugih tehnološko usmerjenih spretnosti.

Najstnikom zagotovite izpostavljenost različnim industrijam

Več izpostavljenosti imajo najstniki do različnih področij, bolje bodo pripravljeni za prihodnje delovno okolje. Spodbujajte jih, naj raziskujejo različna področja in sodelujejo v programih pripravništev ali “senc” na delovnih mestih (spremljanje že zaposlenih med delovnimi procesi).


Ključno je, da najstnikom pomagate razviti močno osnovo spretnosti in lastnosti, ki bodo koristne na kateremkoli delovnem mestu, ne glede na specifično vlogo ali industrijo. Opremljeni z veščinami s poudarkom na ustvarjalnosti, reševanju problemov, prilagodljivosti in tehnologiji bodo najstniki bolje pripravljeni za premagovanje izzivov prihodnjega delovnega trga in tudi zasebnega življenja. Ena od priložnosti, kjer lahko pridobijo omenjene veščine, je tudi Kaleo Akademija, ustvarjalni poletni program za dijake med 13. in 17. letom. 

Preberite več o programu Kaleo Akademije >>

Zadnje objave

Odkrijte talente vašega najstnika in osvojite brezplačno kotizacijo! 🙌